Havalı Yatak Motoru Nedir, Neden Oluşur, Çeşitleri Nelerdir?

Havalı Yatak Motoru Nedir, Neden Oluşur, Çeşitleri Nelerdir?

Havalı yatak motoru nedir? Havalı yataklar, hastalarda yara oluşumunu engelleyecek ve pozisyon aldıracak şekilde tasarlanmış yataklardır. Havalı yatak motoru, yatağın içindeki kanallara hava basar. Hasta kişinin durumuna göre hastanedeki tedavisi bitince evde dinlenmesi gerekebilir. Evdeki dinlenme bazılarında kısa, bazılarında uzun bazı kişilerde ise süresizdir. Uzun ve süresiz yatak kullanmak zorunda olan hastalar normal yatakta yatmamalıdır. Hastaların vücutları zaten hassastır. Hassas olan vücut çok uzun süre yatınca çeşitli ağrılar ve yaralar oluşur. Özel tasarımlı havalı yataklar ağrı ve yara oluşumunu engellemektedir.

Yatak Yarası Nedir? Neden Oluşur?

Felç veya çeşitli hastalıklardan dolayı yatağa bağlı yaşamak zorunda olan hastalar vardır. Devamlı yatan hastaların özellikle yatağa en çok temas eden yerlerinde yaralar oluşur. Bu yaralara bası veya yatak yarası denir. Bası yarasının nedenleri şunlardır;

  • Kendini bırakan vücudun ağırlığıyla oluşan basınç
  • Cildin yeterince havayla temas etmemesi
  • Hareket olmadığından kan akışının yavaşlaması
  • Terlemeye bağlı tahriş

Yara oluşmasını engellemek veya oluşan yaraların tedavisi için nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Havalı yatak motoru nedenlerin ortadan kaldırılmasında çok etkilidir. Elbette ki havalı yatak motorunun da birtakım parçaları bulunmaktadır. Bu kapsamda havalı yatak parçaları nelerdir?

Havalı Yatak Parçaları

Yatalak veya uzun süre yatmak zorunda olan hastaların vücutlarında ağrı ve yara oluşumunu engellemek için devamlı çevirmek gerekir. Çevirme işlemi düzenli ve periyodik bir şekilde yapılmalıdır. Refakatçinin hastayı devamlı çevirme işlemini yapması çok zordur. Çünkü güç ve kuvvet ister. Hasta zayıf bile olsa vücudu kendini bıraktığından çevirirken ağırlaşır. Havalı yataklar refakatçinin yapmak zorunda olduğu şeyi yapar. Hastayı hafif hafif hareketlendirir. Havalı yatak motoru, şiltesi ve hortumundan oluşur. 3 parça birleştirilerek yatağın kurulumu gerçekleştirilir. Günümüz koşullarında havalı yatakların çok sayıda farklı türünün bulunduğunu ifade etmek de mümkün olmaktadır. Havalı yatak çeşitleri nelerdir?

Havalı Yatak Çeşitleri

Tıp ilerlediğinden birçok hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Ancak hala daha tedavisi bulunamayan bazı hastalıklar var. Tedavisi bulunamamış hastalıklarda hastanın yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar devam etmektedir. Havalı yataklar, teknolojinin son ürünlerindendir. Hastaların hastalıklarının çok zorlu, ağrılı ve sancılı evrelerinde dahi rahat etmesi düşünülerek üretilmiştir. Hastalıkların tedavisinde dinleme ve iyi bir uykunun önemli bir yeri vardır. Havalı yatak motoru çalıştığında içindeki kanallara hava akışı sağlar. Kanallardaki hava hastanın vücuduna masaj etkisi yaparak rahatlatır. 3 çeşit havalı yatak modeli vardır. Bunlar;

  • Boru tipi
  • Baklava tipi
  • Pozisyon aldıran

Boru Tipi Havalı Yatak Motoru

Portatif olan boru tipi havalı yataklar, farklı yerlerde kullanılabilir. İstenirse karyolaya sabitlenerek kullanılabilir. Boru tipi havalı yatak motoru hava akışını yaptığında yatak şişerek en fazla 8 cm yüksekliğe ulaşır. Havalı yatağın içindeki hava kanalları boru şeklinde olduğundan bu isim verilmiştir. Yatağın taşıma kapasitesi en fazla 150 kilodur. Havalı yatak motoru kullanılarak basınç ayarlaması yapılarak 150 kiloya kadar olan kişilerin konforu sağlanabilir. Yatakta 17 veya 18 farklı bağlantı vardır. Motorun bastığı havanın girişi ve çıkışı iki ayrı borudan yapılır.

Baklava Tipi Havalı Yatak Motoru

Kanallar baklava dilimi görüntüsünde olduğundan bu isim verilmiştir. Havalı yatak motoru ile sağlanan hava akışı sıralı bir şekilde dilimlere ulaştırılır. Hastanın kilosuna göre basınç ayarlaması yapılabilir. Havanın sırayla kanallara ulaşması, sırayla şişip inmesi ciltte masaj etkisi yapar. Masaj yapılan bölgede kan akışı hızlanacağından yara oluşumu engellenir. Masaj dokuları rahatlatarak ağrıları minimuma indirir. Boyu 200 cm olan yatakların eni 90 cm’dir. 24 saat boyunca çalışarak hastanın konforunu sağlar. Taşıma kapasitesi en fazla 100 kilodur. Özellikle yeni nesil havalı hasta yataklarının hasta konforu açısında önemli kazanımları da beraberinde getirdiği bilinmektedir.

Pozisyon Veren Havalı Yatak Motorları

Terleme yatalak hastalar için tehdit oluşturan bir durumdur. Terleme neticesinde meydana gelen tahriş zamanla yaraya dönüşür. Pozisyon veren havalı yatak motoru, hastanın vücudundaki terlemenin zararlarını azaltır. Hastanın vücuduna pozisyon verdikçe cilt havalanacaktır. Hava alan ciltte terin olumsuz etkisi azalır. Yatağın taşıma kapasitesi 200 kilodur. 200 kiloya kadar olan hastaların sağlıkları ve konforları için ideal yataklardır.

hasta yatağı