havalı yatak

Havalı Yatak Nedir?

Havalı Yatak Nedir?

Havalı yatak nedir sorusu günümüz sağlık sorunları arasında en çok üzerinde durulan konular arasında yer alır. Sağlık teknolojilerindeki ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda artık kişilerin çok daha iyi koşullarda yaşamlarını devam ettirebildikleri bilinen durumlar arasında yer alır. En önemli yenilikler arasında da havalı yataklar gelir. Havalı hasta yatakları özel sisteme sahip yatak modelleridir. Bu yatak modelleri hastanın rahat etmesinde önemli olduğu kadar vücudun sürekli olarak hareket ederek yara ortaya çıkarmamasında da etkilidir.

Havalı hasta yatakları basınç dağılımını en iyi şekilde optimize eden yatak modelleridir. Hava dolu hücrelerden oluşan bu yatak modelleri sürekli olarak çalışır ve hava değişime uğrar. Böylece hastanın farklı bölgelerine eşit miktarda basınç dağılması sağlanır. Yataklar uzun süreli yatakta kalma durumlarında ortaya çıkabilecek olan bası yaralarını önleyen yataklardır.

Havalı hasta yatakları hastaların daha konforlu yaşam sürmeleri için özel olarak tasarlanan yatak modelleridir. Vücudu destekleyerek bası noktalarını azaltan bir yüzey sunan yataklar olduğu söylenebilir. Hareket kabiliyetini artıran yataklar aynı zamanda hastanın daha kolay şekilde pozisyon değiştirmesine de yardımcı olur. Yatakların çok tercih edilmesinde birçok önemli özelliği öne çıkar. Her şeyden önemlisi havalı yatak modelleri su geçirmez ve antibakteriyel yataklardır. Kullanıcı ihtiyaçlarına da tam olarak yanıt veren yapıları bulunur. Havalı hasta yatakları hastalar için hijyenik ortam sunar. Bunların yanında bakan kişi için de önemli kolaylıklar arasında yer alır. Bası yaralarını önlemek adına hemen her hastanın kullanması gereken yataklardır.

 

Havalı Yatak Nasıl Kullanılır?

Havalı hasta yataklarının nasıl kullanıldığı da önemli bir konu. Çünkü bu yatakların her zaman bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir. Hastaya bakan kişilerin kriterleri yerine getirecek nitelikte kullanıma dikkat etmesi önem taşır. Doğru kullanmak hasta yataklarının bası yarasını önlemesi açısından büyük bir önem taşır. Havalı yataklar şu şekilde kullanılır:

  • Yatakların kurulumu bu süreçte en önem verilmesi gereken konudur. Satıcı ya da kiralama yapan firma kurulumda her zaman destek vermelidir. Yatağı doğru bir şekilde kurmak büyük önem taşır. Talimatlara uygun olarak kurulması ve bu yatak üzerine de bir hasta yatağı örtüsü yerleştirmek gerekir.
  • Hastanın yatış şekli de bu süreçte dikkat edilen noktalar arasında bulunur. Hastayı yatak üzerine yerleştirmeden önce tam olarak yatağın şişirilmiş olduğundan emin olmak önemlidir. Hava basıncı bu süreçte mutlaka doğru ayarlanmalıdır. Bu konuda üretici firma talimatları dikkate alınmalıdır.
  • Yatağı doğru şekilde pozisyonlandırma işlemi yapmalısınız. İyi sonuçlar vermesi için hastanın doğru yatırılması önemli. Hasta yatağın mutlaka orta kısmına yerleştirilerek yatırılmalı. Vücudun her bölgesine de eşit olarak basınç dağılımı sağlanmasına önem verilmeli. Hasta yatak üzerinde kaymamalı ve bunun için de uygun pozisyonda olmalıdır.
  • Hava basıncı kontrolü de her zaman sağlanmalı. Hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak ve sağlık durumuna göre ayarlanması büyük önem taşır. Yatağın hava pompası üzerinde kontrol paneli üzerinden kontrolleri sağlanabilir.
  • Düzenli olarak yatağın düzeni kontrol edilmeli. Hava hücrelerinde delinme, sızıntı ya da hasar gibi durumlar var ise bunların tamir edilmesi sağlanmalı. Aynı zamanda temizliğine de önem vermelisiniz.
  • Hastanın hareketlerini de mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Havalı yatağın üzerinde belirli aralıklarla pozisyon değiştirerek yatırılması bu süreçte öneli noktalar arasında bulunur.

Bu detaylara dikkat ederek hastanın havalı yatak üzerinde daha konforlu şekilde yatması sağlanır. Her hastanın ise farklı ihtiyaçları olduğu mutlaka dikkate alınmalı.

Havalı Yatak Çeşitleri

Havalı yatak çeşitleri işlevlerine ve avantajlarına göre farklılık gösterir. Bu yatak modelleri içerisinde birçok farklı alternatif bulunur. Hastanın durumuna göre en işlevsel olanını tercih edebilirsiniz. Havalı hasta yatağı çeşitleri içerisinde de şunlar yer alır:

·         Basınç Dağılımlı Havalı Yatak

Basınç dağılımlı havalı yatak modelleri hava hücreleri arasında bulunan basıncın değişmesi sistemine dayalı yatak modelleridir. Hastanın vücudunun farklı bölgelerine eşit miktarda basınç uygulanır. Bu da bası yaralarını önleyerek hastanın daha iyi bakılmasını sağlar. Yatağa bağımlı ve uzun süre yatmak zorunda olan hastalar için tercih edilir.

·         Alternatif Basınçlı Havalı Yatak

Alternatif basınçlı havalı yatak modelleri ise hava hücrelerinin belirli bir sıra ile şişirilmesi ile çalışan yataklardır. Bu yataklarda bulunan hava hücreleri belirli sıra ile şişer ve yeniden hava boşalır. Bu da sürekli olarak basıncın değişmesini sağlar. Yatak tarafından yapılan bu hareketler basıyı dönüşümlü olarak azaltmaktadır. Alternatif basınçlı havalı yatak modelleri bası yara riski olan hastalar için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

·         Yarı Havalı Yatak

Yarı havalı yatak modeli de hücreleri sünger ya da köpük malzemelerden oluşan yataklardır. Yatağın bazı bölgelerinde hava hücreleri bulunur. Bazı bölgelerinde de sünger ve köpük malzemeler yer alır. Yarı havalı yataklar basınç dağılımını optimize eder ve hastanın daha rahat yatmasına yardımcı olur.

·         Hava Dolu Yastık ve Minderler

Havalı hasta yatakları yanında hava dolu olan yastık ve minderler de hasta bakımında oldukça işlevseldir. Hastaların basınç yaralarını önlemek için bu ürünlerden de yararlanılır. En önemli avantajı da taşınabilir özelliklerde olmasıdır.

Havalı Yatak Kiralama

Havalı yatak kiralama konusunda çeşitli avantajları değerlendirebilirsiniz. Bizlere ulaştığınızda havalı yatak kiralama konusunda en uygun fiyat tekliflerini alabilirsiniz. Birçok kişi havalı yatağı satın almak ya da kiralamak arasında kalır. Böyle durumlarda hastanın durumunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer uzun süre yatan bir hastaysa ve iyileşme durumu söz konusu değilse havalı yatağı satın almanız çok daha avantajlı olabilir.

Ancak ameliyattan çıkmışsa ve kısa süreliğine bu yatağa ihtiyaç duyuyorsa kiralamak çok daha avantajlıdır. Kiralama işlemi ile birlikte daha uygun fiyatlara bu yatağı kullanabilirsiniz. Bununla birlikte yatağa olan ihtiyacını sona erdiğinde firmaya iade ederek yatağın yer işgal etmesini de anlayabilirsiniz. Havalı yataklar bu bakımdan son derece işlevseldir ve sizlere de en iyi şekilde sunulur. Havalı yatak kiralama işlemleri sayesinde çok daha konforlu bir yaşam geçirme imkânı bulabilirsiniz. Hasta olan kişi için avantajlı olduğu kadar hastaya bakan kişi için de önemli avantajları vardır.

Özellikle bası arası birçok hasta için en ciddi sorunlardan biridir. Böyle durumlarda hastanın sorun yaşamaması için mutlaka havalı yatak kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bası yarası ortaya çıkmaya başladıktan sonra bir daha kolay kolay iyileşmesi mümkün olmayan yaralar olduğu bilinmelidir. Kiralama işlemi yaparak hastalarınızın havalı yatak üzerinde daha konforlu ve hijyenik ortamda yatmasını sağlayabilirsiniz.

https://www.medikalturkiye.com/